top of page
Keresés

Az első magyar láncfűrészes fafaragó nő! Beszélgetés Katona Szonjával!


Egy kerti gépről, pláne egy láncfűrészről nem feltétlenül a művészet jut az eszünkbe, és ha egy kedves fiatal hölggyel beszélgetünk, akkor sem biztos, hogy az első gondolatinkban egy láncfűrésszel a kezeiben jelenik meg! Aztán találkozik az ember Katona Szonjával és kicsit megváltozik minden! Bemutatjuk azt a hölgyet, aki Magyarországon egyedüli nőként láncfűrésszel farag csodákat a fákból! Művészete kiterjed a festésre is, airbrush munkái is magával ragadják az embert! Művésznek nevezzük, mert amit csinál az valóban művészet, de mondja el ő, hogy kinek látja magát a világban!


Egy nő fűrésszel, nem mindennapi kép! Pláne nem ebben az országban, ahol a láncfűrészes fafaragás még a férfiak körében is gyerekcipőben jár! Csupán egy maroknyi ember foglalkozik nálunk ezzel, így felmerül a kérdés, hogy miért pont ezt az utat választottad? Mi vitt a fafaragás felé? Mióta foglalkozol ezzel?


Szeretem a szobrászatot, és a faanyaghoz mindig vissza-vissza húzott a szívem az évek alatt. Mondhatom, hogy 9 éve már, hogy fával foglalkozom és ebből 6 éve aktívabban szobrászattal és 5 éve láncfűrészes fafaragással, de más gépeket is használok a kivitelezéshez. Nagyon izgalmas és egyben nagy kihívás is láncfűrésszel faragni. A gépek súlya is természetesen kondíciót igényel, de én szeretem a kihívásokat. A kanadai fafaragókat látva döntöttem el, hogy kipróbálom ezt a szobrászatot és függő lettem.


Mi inspirál a mindennapokban? A megrendeléseket konkrét formákra kapod, vagy a saját gondolataid alapján elkészített szobraidat vásárolják meg?


Mindig jár az agyam és egyfolytában tervezek a fejemben, sokszor a megrendeléseke és emellett a saját alkotásaimat, amire nem igazán jut időm a munkám mellett. A külföldiek igénylik, hogy lássanak tervet a kivitelezés előtt, ezeket kézzel skiccelem. Amikor egy munkával megkeresnek, az előző alkotásaimat látva szabad kezet kapok a faragásban Kivéve ha fix dolgot kérnek kifaragni, például valakinek a házi kedvencét. Nincs készletem, szinte csak megrendelésre dolgozom, ha van egy kis szabadidőm alkotni, az sem marad sokáig gazda nélkül. Ha magamnak alkotok, akkor általában a fa anyaga és formája inspirál.

Mennyi idő alatt készül egy szobor?


Ez sok mindennek a függvénye! Legtöbbször a szobor mérete és a kidolgozás részletessége szabja meg, hogy mennyi időbe telik a kivitelezés. Egy kisebb szobor pár óra alatt elkészül, hála a gépeknek. A nagyobbak heteket is igénybe vesznek.


Miért pont az ECHO? Mit kell tudnia annak a láncfűrésznek, amit használsz? Milyen paraméterek alapján választasz gépet?


Nyilván nem titok, hogy többféle márkájú gépet használok. Az ECHO-val azóta „szemeztem”, mióta a kanadaiaknál láttam. Tavaly sikerült külföldről rendelnem egy ECHO CS-281- es láncfűrészt, ami ECHO carving vezetővel van felszerelve. Fontos szempont volt számomra a súly, a teljesítmény és az időtállóság. Könnyű és erős gépre volt szükségem ahhoz, hogy a kisebb részleteket is ki lehessen dolgozni, hiszen egy ilyen szobor kifaragása során több órán át tartom a gépet a kezemben, de ugyanakkor egy kisebb méretű szobor kifaragására is alkalmasnak kell lennie. Tervezem még a másik két carving gépet is beszerezni, az ECHO CS-361 és a legifjabb, legkönnyebb ECHO CS-2511-et.


Mit szeretnél még elérni? Merre tart az utad?


Igazából szeretném, ha Magyarországon is jobban meg tudna honosodni ez a művészeti ág. Jelenleg tervezünk idei indítással a Balaton mellé, Füle községébe egy találkozót, ahova többed magammal meghívtuk az összes általunk ismert magyarországi láncfűrészes fafaragót. Aztán ki tudja, lehet mi is fel tudunk nőni egységesen, hogy akár később versenyeket tudjunk szervezni és idővel külföldi résztvevőket is tudjunk hívni, adott esetben mi is külföldön faraghassunk. Hogy merre tart az utam? Én csak arra vágyom, hogy azt csináljam, amit szeretek és ha másokat is tudok ezzel motiválni akkor már mindent elértem!


Hol találkozhatnak az emberek a munkáiddal?


A munkáim megtalálhatók közterületeken (pl. a Borotai Szent Lukács szobrom és vele átellenben a világháborús emlékművön található Turul madaram). Idén avatjuk fel Nemesnádudvaron a Szent Flórián szobromat, ami kőből készült, Kisszálláson egy köztéri padot készítettünk egy faragó társammal. Emellett említést érdemel a Szögliget központjában kihelyezett, közel 2 méter magas Patócsy Zsófia kőszobrom, ami Szádvár hős várvédő nőjének állít emléket. Többnyire magánemberek, cégek, vállalatok, horgászparadicsomok, önkormányzatok rendelnek tőlem.

296 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page