top of page
Keresés

FAFARAGÓK SZOBORPARKJA FÜLÉN


AHOL AZ ERŐ, A SZÍV ÉS A FANTÁZIA TALÁLKOZIK


Éppen egy hete, július 31-augusztus 2. között került megrendezésre Füle községben a Láncfűrészes Szobrászok látványfaragással, speed carving bemutatóval egybekötött rendezvénye, melynek célja a szakma népszerűsítése mellett egy szoborpark kialakítása. A speed carvingon készült szobrokra licitálni is lehetett, a befolyt összegből a helyi óvodát támogatták a művészek.



VARÁZSLAT


Füle község Fejér megye nyugati részén fekszik, már egész közel a Balatonhoz. Ahogy az ember Pest felől tart a településre, már érezhető az a nosztalgikus nyaraló hangulat mikor lehajt az autópályáról. Szép kis település, és már a régi Pálinkaház felé haladva feltűnik pár fából készült szobor, ami előre jelzi, hogy itt szeretik az emberek ezt a fajta művészetet. Elsőre a Bálint József által készített Trianoni emlékművön, majd kicsit arrébb az italozó medvén akad meg a szemük, de máris haladunk tovább a célunk felé. Szürreális, meseszerű kép fogad minket: árnyékos, igazán szép erdőrészlet, ahol a beszűrődő napsugarakban faragott meselények kelnek életre alkotóik hangos munkájától. Meseerdő, de bizony, itt láncfűrésszel faragnak! Nagy a sürgés-forgás, mindenki igyekszik befejezni művét a rendezvény végére.



Elvarázsolja az embert a látvány: ezek a kemény munkára készített gépek milyen csodára képesek, ha a megfelelő ember kezébe kerülnek! A faragó mesterek közül Bálint Józseffel, Józsi bácsival – és Katona Szonjával beszélgettünk sokat, akár estig hallgattuk volna őket! Ezek a művészek egyelőre többet tesznek ezekbe a rendezvényekbe, mint amennyit kapnak, de olyan megszálltsággal és szeretettel végzik munkájukat, hogy minden reményük meglehet arra, hogy egyszer majd olyan elismert és népszerű legyen a munkájuk, mint például az Egyesült államokban, ahol ennek a művészeti ágnak már komoly hagyománya van. Józsi bácsi hosszan mesél arról, hogy faragás közben úgy szárnyalhat a fantáziája, mint régen kisfiúként, amikor még az elképzelt világokban kalandozott, és végtelenül örül, hogy unokáján ugyanezt a lelkes álmodozást látja, mikor körülötte és a szobrai körül játszik. Szonja is a családjával van itt, és sokan mások is, ami igazán megkapó, hogy ezen a helyen minden korosztály jól érzi magát; hiszen a gyermekek a saját mesevilágukat élik meg, a felnőttek, és idősebbek pedig picit újra fiatalok lesznek úgy, hogy a mesevilág, amit látnak valódi művészeti alkotásokkal van tele.




ECHO


Természetesen szó esett a fűrészekről is, hiszen Józsi bácsi, és Szonja is dolgozik ECHO fűrésszel. Szeretik, használják a gépeinket jó ideje, és mi gyakorlatilag a fűrészünknek köszönhetjük, hogy megismerkedhettünk ezekkel a nagyszerű emberekkel, akiknek ez úton is köszönjük az élményt, amit Fülén kaptunk tőlük!





A szoborpark a tervek szerint marad! Aki kíváncsi rá, és eltöltene egy kellemes napot, annak szívből ajánljuk, és ha kedvet kapna arra, hogy az otthonát, vagy kertjét egy ilyen fából készült csoda díszítse, akkor keresse a Facebookon a Láncfűrészes Szobrászok csoportját!


GALÉRIA








400 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page