top of page
Keresés

Kertigépek téliesítése

A láncfűrészek téliesítéséről már írtunk, de most ezt is felelevenítjük, valamint írunk arról is, hogy milyen módon érdemes elrakni a téli időszakra azokat a a gépeket, amelyeket nem használunk ilyenkor.


Fűrészek

A láncfűrészek általában használatban maradnak télen, ezért ezeknél a gépeknél már a legtöbb esetben létezik téli üzemmód. Ez az üzemmód a meleg levegőt a légszűrő felé irányítja, ezzel akadályozza meg a fagyást. Lássuk hogyan állítható át az üzemmód az egyes fűrészek esetében:


Fűnyírók, fűkaszák, egyéb benzinmotoros gépek

A benzin etanol tartalma miatt idővel vizet ereszt, így télire a motoros gépekből ki kell hajtani, vagy le kell engedni a benzint és ki kell járatni a maradékot a karburátorból, mert a víz, a tönkrement üzemanyag tönkreteheti a gépeinket is. Most érdemes pótolni a motorolajat, kitisztítania levegőszűrőt, vagy akár cserélni, az állapotától függően. Nézzük át a gépek valamennyi tartozékát a takarítást követően és ha hibát találunk, csorba fűnyírókést, törött műanyag részeket, vagy egyéb működési zavart is tapasztalunk, akkor szervizelésre is ez a legjobb időszak, hiszen ilyenkor akár napok alatt is végeznek a javítással, míg tavasszal, amikor jóval többen viszik a gépet szervizbe, ez hetekre is elhúzódhat a hosszú várakozási idő miatt.

Garanciális gépeknél is kifejezetten fontos például a levegőszűrő cseréje, vagy akár a teljes átvizsgálás, még ha éppen nem tartunk a kötelező szerviznél akkor is. Mindezzel gondoskodhatunk arról, hogy kedvenc kerti eszközeinket még sok évig használhassuk hibamentesen!


Akkumulátoros gépek


A takarítás és szerviz tekintetében pontosan ugyanazt javasoljuk, mint a benzinmotoros gépek esetében: portalanítsuk és tegyük rendbe a gépeket mielőtt elindul a téli álmuk. Amire igazán érdemes figyelni az az akkumulátor, amelyre akkor tudunk a legjobban vigyázni, ha van lehetőség szoba hőmérsékleten és kb 50% töltöttséggel tárolni. Amennyiben lehet, akkor azakksikat ne tároljuk fagypont alatt.


További kerti eszközök

Így november végén, december elején már megérkeznek a fagyok, így aki nem tette, az most már mindenképp víztelenítse a locsoló eszközöket. Amiben víz marad és nem tudjuk fagymentes helyen tárolni, az majdnem biztos, hogy tönkre is megy, hiszen a jég tönkreteszi ezeket. Tekerjük fel a slagot, a porlasztó-locsoló végeket szárítsuk ki és mehetnek a kerti tárolóba! Ha nem szigetelt a kerti csap, akkor ideje azt is téliesíteni, valamint a kézi szerszámokat is érdemes letakarítani.



77 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page