top of page
Keresés

Májusi kerti teendők

Talán május az egyik legszebb hónap és ilyenkor van a legtöbb munka a kertben is, hiszen a tavaszi esők és napsütés is megteszi a hatását, beindul az igazi élet, a növekedés, virágok mindenhol, az éjszakai fagyok már nem kísértenek, szerepüket átveszik a kártevők. De nézzük melyek a legfontosabb munkák, amelyeket ilyenkor végzünk?


Kártevők - Növényvédelem

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő és fertőzés, amely tönkre teheti a termésünket és sok árt okoz a növényeinknek.


  • Levéltetű, cseresznyelégy, hagymalégy, répalégy, hagymamoly, káposztalégy ...stb.

  • Gombafertőzések - amely akár a gyepet is megtámadhatja: májusban ritkább, de sajnos előfordul

Számos növényvédő és permetező szer kapható, ám használatukat ha nem értünk hozzá inkább bízzuk szakemberre. A vegyszerek nem csak az emberre veszélyesek, de nagy környezeti kárt okozhatunk, ha nem körültekintően alkalmazzuk őket. Ebben az időszakban rengeteg méh végzi a beporzást, így egy rosszul megválasztott szer vagy időpont egész kaptárak életébe kerülhet, pedig rájuk szükségünk van, hogy legyen termés.


Talaj és a növények táplálása

Számos módszerről beszélhetünk, a lombtrágyától a műtrágyáig, a zöldtrágyázás és trágyázás is szóba kerülhet, de a mulcsozás is ide tartozik. Természetesen leginkább a környezetbarát módszereket ajánljuk, hiszen egy kis-, vagy közepes kertben ezek könnyedén megvalósítható. A mulcsozás lényege, hogy a fűnyíráskor vagy bozótirtáskor a gép a levágott növényzetet többszörösen aprítja, így egészen kicsire vágva hull vissza a talajra és zöldtrágyaként funkcionál. A nyári időszakban érdemes alkalmazni, mert megóvja a gyepet a kiszáradástól, de figyelni kell, hogy ne túl sűrűn tegyük, hiszen a vastagon elterülő mulcsréteg összefilcesedhet, ezáltal viszont gátolja a talaj oxigén ellátását. Ha a gyepet mulcsozó géppel vágjuk, akkor érdemes gyepszellőztetőt is használni. Lombszívóink között is található mulcsozó funkcióval ellátott gép, így a lehullott lombozat is hasznosítható a kert különböző részein, bár ez inkább az év második felében lesz aktuális.

A zöldtrágyázás további módja olyan gyors növekedésű növények termesztése, melyeket a talajba forgatva magas tápanyag tartalmú biomasszát kapunk, amely javítja a talaj szerkezetét, szervesanyag tartalmát. Számos irodalom fellelhető, hogy mely növények alkalmasak a zöldtrágya funkciójára és milyen hatással bírnak, így mielőtt nekikezdünk, érdemes körbejárni a témát.


Fűnyírás

Valahol mindenkiben él egy gyepszakértő, így nem kérdés, hogy számos írott és íratlan szabály létezik, melyek egy része inkább népi módszer :-) Nézzük a legalapvetőbb szabályokat, amelyekben mindenki egyetért:

- nyírás előtt szedjük össze a gallyakat, esetleg otthagyott labdákat, játékot, szemetet

- éles kés: akármilyen fűnyíróval is dolgozunk, az eredmény csak akkor lesz szép, ha megfelelően éles a kés.

- ne vágjuk túl rövidre a füvet: az ajánlott vágásmagasság a fajtától is függ, de annyi biztos, hogy a túl rövidre vágott gyep kiszáradhat, kikophat, legyengülhet.


Bozótvágók, fűkaszák

Ezeket az eszközöket nem a pázsiton alkalmazzuk, hanem olyan területeken, ahol a fűnyírók már nem tudnak boldogulni. Választhatunk damilos, késes, mulcsozó késes verziókat, van belőlük akkumulátoros és benzinmotoros kivitel és emellett a markolat is meghatározza mely célra alkalmas a gép. A nagy munkákra érdemes hevederrel kapható U kormányos gépeket választani, mert kevésbé megterhelő a használatuk.

Szegélynyírók


Szegélyek, nehezen hozzáférhető területek, fák, virágok melletti vágására használjuk, ahová a

fűnyíró nem alkalmas, nem fér be, ott szépen levághatjuk vele a füvet. Szintén számos típus elérhető, rendelkezésre állnak hajlított tengelyes gépek is, melyekkel még könnyebb a munka. Meghajtás szerint ebből is kapható benzinmotoros, elektromos és akkumulátoros is, így az igényeknek megfelelően akár zajérzékeny területeken is alkalmazható.


Fűnyírók

Fűgyűjtős, oldalkidobós, mulcsozós, önjáró vagy tologatós? Fontos az állítható vágásmagasság? Mekkora területre alkalmazzuk a gépet? Sok kérdés merül fel amikor az ember fűnyírót keres, de mindenféle igény kielégítésére létezik megfelelő eszköz.

Nálunk jelenleg akkumulátoros fűnyírók kaphatók, melyek előnye, hogy csendesek, környezetbarátok, és akár 45 percet működnek egy töltött akkumulátorral, emellett erejük vetekszik a benzines társaik erejével. Ha összeszedné a levágott füvet, ha mulcsozna, ha tologatná a gépet, vagy jobb lenne egy önjáró fűnyíró, akkor is érdemes ezeket a gépeket választani, mert egy fűnyíróval megkaphatja az összes funkciót úgy, hogy a vágásmagasság is 7 fokozatban állítható.



Sövénynyírás

A már erős, dús sövények első nyírása is általában április-májusban, a lombnövekedés után szokott aktuálissá válni.A hideg nem kedvez a vágott felületnek, viszont a napsütéses, de nem túl meleg idő elősegíti a gyógyulást. Az örökzöld sövényeknél általában elegendő egyszeri nyírás, a fásszárú lomhullatók esetében szükséges lehet több alkalommal is, de az éves utolsó nyírást lehetőség szerint legkésőbb szeptember első felében kell elvégezni, hogy legyen még ideje regenerálódni a fagyok előtt.


Néhány tipp:

Egyszerre ne túl sokat vágjunk! A friss növekedés legfeljebb 3/4 részét távolítsuk el.

Virágzó bokrot ne metsszünk! Várjuk meg a virágzás végét, a friss rügyeket óvjuk!

Először a túlnőtt vastagabb ágakat távolítsuk el.

A sövények alját mindig hagyjuk kicsit szélesebbre ha lehetséges, így éri a napfény az alsó ágakat is.

Az oldalsó vágásnál, de a sövény tetejénél is a legbiztosabb, pontos és egyenes felület kialakítását úgy érhetjük el, ha a kívánt szélességben vagy magasságban kifeszítünk egy- egy spárgát, melyhez igazodunk a vágás során.


Milyen gépet válassz?


Nálunk elektromos, akkumulátoros és benzinmotoros gépet is találsz. Ha nagy teljesítményű, erős gépre van szükséged, akár mindennapi használatra, akkor egyértelműen a benzinmotoros gépet ajánljuk. Ahol adott az elektromos áram, kis kertekben, téli kertekben, bio kertekben, ott az elektromos eszközök használata elegendő, vagy akár akkumulátoros eszközök is elérhetők, amelyek nagy teljesítményükkel ma már vetekszenek a motoros gépekkel. Hosszas munkavégzésre akár pót akkumulátorokat is vihetünk magunkkal, így a csendes működés mellett egy maximális teljesítményt nyújtó, környezetbarát, erős és megbízható eszközünk lesz.


Kinti - benti virágok


Igen, május végén eljön az idő, amikor végre kitehetjük az erre alkalmas bent telelő virágainkat is. Érdemes a fagyosszenteket kivárni, így biztonságos a hőmérséklet, ám arra vigyázzunk, hogy azokat a növényeket amelyek nem bírják az erős napot, vagy nem ablakban teleltek ne tegyük közvetlen tűző napra, mert sajnos hamar megéghetnek. Az ideális, ha ezeket a növényeket a reggeli vagy késő délutáni napfény éri, azt meg fogják hálálni. A kiköltöztetett növények öntözésére is figyelni kell, mert a lakásban kevesebb öntözést igényelnek, míg kint akár naponta is locsolni kell őket. A viharos szelek, jégesők is kárt okozhatnak, így ezekre is érdemes felkészülni a megfelelő védelemmel.





Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page